zondag 23 juni 2013

22 juni 2013: Moab -> Aurora

Vandaag eens kunnen 'uitslapen' tot 07:15.

Na het ontbijt nog even blijven napraten met de andere gasten en daarna afscheid genomen. Was een prima B&B.

Na het het tanken (24 liter voor €18,9) nemen we de SR128, een 'Scenic Byway' die ons door een prachtig landschap langs de Colorado River voert. Even wijken we via een gravelweg af om de 4 km verder gelegen Fisher Towers te bekijken. Machtige omgeving waar een paar wandeltochten vertrekken, maar daar hebben we vandaag écht geen tijd voor. Nadat we weer op de SR 128 zitten, verandert het landschap na een tijdje plotseling. Gedaan met rode rotsen die hoog naast de weg optornen, terug prairie nu en een totaal verlaten weg voor en achter ons.

We komen langs Cisco, waar ik dacht uit te kijken naar enkele winkels. Blijkt dit een spookdorp te zijn. Het lijkt wel of iedereen hier hals over kop is moeten vluchten voor iets. Zelfs de auto's staan nog voor de deur, of wat daar ooit voor is moeten doorgaan.

Grappig is, dat op vele 'huizen' nog staat geschilderd dat het 'private property' is en dat de toegang verboden is :)

Volgens het alleswetende internet was het vroeger een saloon en waterstation voor de stoomtreinen. Met het verdwijnen van deze laatste liep het dorp ook leeg. De autowrakken werden er later gedumpt en vandalen hebben de vernielingen aan de gebouwen aangebracht (en dus ook de opschriften, en dan is het weer minder grappig).

Na een rondje Cisco wordt het opeens druk op de weg; er kruisen ons vier voertuigen!

Enkele kilometers verder rijden we de snelweg I-70 op. De dame in de navi vertelt droogjes dat we deze weg nog 454 kilometer moeten volgen. Na een tijdje passeren we de grens met Colorado en wordt onze laatste foto aan een staatsgrens gemaakt. We hebben er nu zeven in onze collectie: Colorado, Wyoming, Nebraska, South-Dakota, Montana, Idaho en Utah.

Tegen 13:00 rijden we in Grand Junction van de snelweg af om iets te eten, maar eerst duiken we nog de 'Boots Barn' in, een grote winkel vol westernspullen. Een half uurtje later hebben we wat we willen hebben en gaat het naar Wendy's voor een laatste echte Amerikaanse 'maaltijd'.

Wanneer we terug op weg zijn, zien we een landschap waarvan we aanvankelijk denken dat het door mijnbouw of kiezelwinning is ontstaan. Dichterbij gekomen blijkt het echter toch van natuurlijke oorsprong te zijn.

Omdat we toch nog iets willen zien nemen we de exit 49 (mijl op grondgebied Colorado) naar de Grand Mesa. Dit is een plateau, bedekt met lava en 's werelds grootste berg met vlakke top. Maar om daarop te komen moeten we via de Mesa Scenic Byway bijna 1500 meter klimmen tot een hoogte van meer dan 3200 meter. We zijn nog maar een paar kilometer van de snelweg of het landschap verandert als bij toverslag: van kale, dorre bergen naar groene, met bomen begroeide bergen die verdacht veel op Oostenrijk lijken. Na de lange klim nemen we de afslag naar Land's End Observatory. Via een 19 kilometer lange, voornamelijk gravel, weg komen we aan een uitkijkpunt dat een fantastische blik op de wijde omgeving biedt. Het informatiecenter is gesloten en we vernemen van een onderhoudsman, die toevallig daar is om de toiletrollen aan te vullen, dat het ook niet meer zal opengaan wegens financiële problemen. Het toilet in kwestie is trouwens ook de moeite waard. Bekijk de foto maar eens en weet dat er geen deuren zijn. Er hing bovendien een geweldig geurtje en de nood mag dan nog zo groot zijn, daar zul je mij niet op krijgen ;)

Wanneer we terug op de Byway zijn komen we tot de vaststelling dat we deze eigenlijk in de verkeerde richting aan het volgen zijn met als gevolg dat we minstens 100 kilometer zullen omrijden wanneer we hem in deze richting blijven volgen. En dus rijden we gewoon terug naar de I-70.

Het is intussen al bijna 16:30 wanneer we daar aankomen en volgens de navi zal het 20:45 worden tegen dat we in Aurora zijn. Vanaf nu wordt dus niet meer afgeweken of gestopt. Annette neemt het stuur over en via afwisselde landschappen voorbij o.a. Aspen en het andere eldorado voor skiërs, Vail (waar de snelweg weer een hoogte van 3200 meter bereikt!) naderen we Aurora.

Zo'n 60 kilometer voor Denver zien we de afslag naar Lookout Mountain staan. Van hieruit zou je een fantastische blik op Denver hebben. Dus wijken we tóch weer van onze route af en wel verder dan we dachten. Aan de lookout zal ik dan ook weer het stuur overnemen. Via smalle wegen gaat het terug bergop, aan de ene kant berg met ondergaande zon, aan de andere kant het nevelige dal waar we af ten toe een vage blik op Denver hebben, maar een parking vinden we niet.

Plots lopen twee herten de weg op en had ik niet geroepen, zou Annette een jonge bok uit zijn hoeven hebben gereden.

Na dit schrikmoment neem ik terug het stuur over en leggen we de laatste 60 kilometer naar Aurora in het donker af.

Het is 21:15 wanneer we kunnen inchecken en nu begint de honger zich te laten gelden, dus op zoek naar iets te eten. Aan het kruispunt met de hoofdweg slaan we in file links af en plots begint het meerdere malen te flitsen. We zijn toch niet door rood gereden en te snel kan ook niet want we zijn uit stilstand vertrokken. Heeft hier een onnozelaar foto's staan maken? Wanneer we na het eten terug aan het kruispunt voor het rode licht staan zie ik echter een flitspaal staan maar die staat op verkeer uit de andere richting gericht. Het wordt groen, we vertrekken en wanneer we midden op het kruispunt zijn, jawel, weer een flits! Een blik op de kilometric leert dat we 28 mijl/uur rijden en blijkbaar mag je hier maar 25/uur. Dus waarschijnlijk twee PV's op nog geen uur tijd :( Benieuwd wat dat grapje gaat kosten.

En we hadden net supergoedkoop gegeten in een pizzeria: €24 voor vier man, eten en drinken à volonté. Blijkbaar hadden ze teveel over, want om 22:00 gaat de tent dicht, en hebben ze net voor sluitingstijd 'happy hour'. En het was nog lekker ook.

We hebben vandaag de langste rit achter de kiezen: 743 kilometer! Het weer was vrij zonnig met af en toe wolkenvelden en op het einde een onweer in de verte. Temperatuur, naargelang de hoogte, tussen 15 en 37°C.

Zo, het zit er op. Morgen nog een paar uurtjes Denver en om 17:40 gaan we weer de lucht in met vlucht LH447 naar Frankfurt en daarna (maandag, 12:30 Europese tijd) naar A'dam met LH992. Beide te volgen op www.flightradar24.com .

Wanneer ik dinsdag ben uitgeslapen meldt ik mij met het laatste verslag.

Op foto klikken voor groter formaat.

1 opmerking:

  1. Wat een prachtige lange slotdag voor jullie, op de toiletten na dan, getver. Lief dat eekhoorntje ook, zo schattig. En nu alweer terug, wat hebben jullie vele gereisd! Nog even wat plezier in Denver en dan een goede reis terug gewenst!

    BeantwoordenVerwijderen