woensdag 19 juni 2013

18 juni 2013: Grand Teton N.P.

Het ontbijt is een verademing na meer dan een week steeds maar hetzelfde op een plastieken bord en dito bestek. Echte borden en bestek, een heel uitgebreide keuze en lekker!

Vandaag gaat het richting Grand Teton-gebergte en we hebben ons voorgenomen om ook te wandelen. Eerst nog even stoppen aan het visitor center om een kaart uit te halen en wat raad te vragen. Annette had thuis al één en ander uitgestippeld en uit diverse blogs en andere infosites kwam naar voor dat de tocht met de ferry over het Jenny Lake en dan de wandeling naar 'Fascination Point' mooi zou zijn. Bovendien is het er een stuk rustiger en met de vele Jappen gisteren in Yellowstone zijn we daar niet bedroefd om. De vriendelijke dame aan de balie liet zich echter ontvallen dat ze daar zelf nog nooit 'fascinated' is geworden en dat de wandeling naar het Taggart Lake en de daarbij horende blik op de Tetons zeker zo mooi is. Verder geeft ze nog enkele andere tips en krijg je volgens haar lekkere pizza's in de Leeks Marina.

De kans dat Annette dus haar dagelijkse 'WOW-moment' aan Fascination Point zal krijgen zonder dat ik haar 'en plein public' moet aanraken is dus klein en daarom stoppen we na een tijdje aan de Taggart Lake Trail. Je kunt ofwel 1,5 mijl tot aan het meer lopen en dan via dezelfde weg terug, ofwel de 'loop' maken die dan iets meer dan 4 mijl lang is. We gaan het laatste doen en goed voorzien van water en ingesmeerd tegen zonnebrand gaan we even over tien op pad. We lopen tussen een overdaad aan bloeiende en heerlijk geurende bloemen en laurierstruiken. Het gaat wel met momenten bergop maar de inspanning is niets in vergelijking met de trappen naar UncleTom's Trail in Yellowstone. Bijna aangekomen aan het meer lopen we door een bos dat enkele jaren geleden heeft gebrand en daar zie je goed dat de natuur zich redelijk snel kan herstellen en de lupinen dankbaar gebruik maken van het zonlicht dat nu tot op de grond geraakt.

Het landschap is verder prachtig: aan één zijde zo goed als vlak met in de verte middelhoge bergen, en aan de andere zijde de meer dan 4.000 meter hoge Tetons. In feite is het hoogteverschil met waar wij lopen echter maar een dikke 2.000 meter, maar dat is indrukwekkend genoeg.

Aangekomen aan het meer worden we weer getrakteerd op prachtige beelden zoals de reflectie van de bergen in het water.

Na een korte pauze gaan we verder en hier is het landschap minder 'speciaal'. Het doet ons veeleer herinneren aan de wandelingen in de Oostenrijkse bergen. Twee uur en tien minuten na ons vertrek staan we weer terug op de parking en hebben we 7,3 km in de benen zitten en zijn we allemaal enkele muggenbeten rijker.

Langs alle kanten zien we donkere onweerswolken opduiken, dus het wordt spannend of we de dag droog doorkomen. Het is trouwens 28° C.

Nu gaat het via Jenny Lake verder naar Signal Mountain. Hier heb je vanop 2.314 met hoogte een overzicht over de volledige vallei. De berghellingen zien ook hier weer geel van de bloemen. Na de nodige foto's van de vallei en onze eigen bloemen tussen de bloemen, gaat het weer naar beneden en wordt het stillekesaan tijd om eens wat te eten.

Dat wordt dus Pizza in de Lakes Marina. Drie van ons vinden het inderdaad lekker, maar onze ouderdomsdeken kan het éecht niet bekoren (en dat krijgen we dus ook goed te horen). Ondertussen heeft het al gebliksemd en vallen er enkele druppels bij een stevige wind.

Na het eten beginnen we aan de terugweg (we maken een cirkel om niet over hetzelfde stuk terug te moeten) en de temperatuur is gezakt tot 21°. De regen zet echter niet door en de onweerswolken waaien ook weer netjes uiteen. We komen nu langs een stuk waar de kans op het zien van wild redelijk groot is. Na zo'n 15 km hebben we echter nog niets gezien, maar tijdens een 'fotohalte' zijn we getuige hoe de ene mannetjesantilope een andere jongere bok uit zijn territorium verjaagt. Eerst wat op en af lopen langs de weg en dan schiet de opgejaagde opeens de brede weg over. Er wordt dus niet voor niets gewaarschuwd om langzaam te rijden; twee auto's dienen flink af te remmen.

Volgende fotostop aan de Snake River Overlook (achtergrond affiche voor de film Brokeback Mountain). De zon breek ondertussen weer volop door.

Op weg naar Mormon Row zien we nog enkele kuddes buffels lopen en bij een stop aan een vervallen boerderij lopen daar tientallen prairiehondjes rond. Thuis zouden we vergif gooien om het ongedierte uit te roeien, hier maken we er foto's van.

Het is inmiddels al 18:00 geweest wanneer we terug in Jackson aankomen. Wat door de stad kuieren, winkel in, winkel uit (zonder iets te kopen) en nog een crèmeke en al weer een dag voorbij.

Ons rondje Grand Teton N.P. heeft ons 177 km opgeleverd.

Morgen naar het Mekka van de Mormonen: Salt Lake City.


Op foto klikken voor groter formaat.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten